Virtuaalimuutto Kiteen Puhokseen

Kaisu Leinonen, Puhoksen kehittämisyhdistys ry

Tervetuloa tekemään virtuaalimuutto Kiteen Puhokseen. Eli kuvitellaan miltä lapsiperheen muutto Turusta Kiteen Puhokseen näyttäisi.

Kuvitteelliset muuttajat: lapsiperhe Nieminen, johon kuuluu isä 40 vuotta, äiti 35 vuotta, lapset 6 vuotta, 4 vuotta ja 1 vuotta. Isä tekee työtä teknologia-alalla ja äiti sosiaali- ja terveysalalla.

Niemisen perheen äiti on kotoisin Kiteeltä ja opiskelut Turussa toivat hänen elämäänsä puolison, jonka kanssa hän on saanut kolme lasta. Hektisen lapsiperhe-elämän vastapainoksi perhe suuntasi aina lomillaan perheen äidin kotikonnuille Kiteen Puhokseen, missä heillä oli suvun perintömökki Pyhäjärven rannalla. Joka kerta lähtö mökiltä takaisin kotikaupunkiin tuntui raskaalta ja mökkireissut pitenivät kerta kerralta.

Perheen isä pystyi tekemään etätöitä mökiltä käsin ja äidin ollessa vanhempainvapaalla ei ollut kiirettä takaisin Turkuun. Mökki oli remontoitu viisi vuotta sitten ja se oli täysin talviasuttava kaikkine mukavuuksineen. Perheen äidin vanhemmat olivat aktiivisesti mukana lapsiperheen elämässä ja auttoivat mielellään lasten hoidossa perheen lomaillessa Puhoksessa. Turussa heillä ei ollut kovin suurta tukiverkostoa.

Niemiset kävivät aktiivisesti leikkimässä Vanhan Puhoksen leikkipuistossa ja uimassa uimapaikalla ja pikkuhiljaa kylän lapsista oli löytynyt useita tärkeitä kavereita perheen lapsille. Kyläläiset alkoivat käydä tutuksi myös perheen vanhemmille ja kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin pitkin kesää. Muutamissa yhteisissä talkoissakin perhe kävi ja siinä tutustui lisää uusiin ihmisiin.

Ajatus muutosta alkoi yhä useammin pyöriä mielessä. He olivat tykästyneet alueen rauhalliseen elämäntyyliin ja ylimääräinen hötkyily jäi Puhoksessa ollessa pois. Puhoksessa oltiin elämän perusasioiden äärellä. Iltaisin perheen vanhemmat selasivat Kiteen alueen asuntotarjontaa ja selvittivät rakentamisen vaihtoehtoa. Puhosrannan tontit kiinnostivat ja erästä kerrostaloasuntoakin he kävivät katsomassa. Perheen äidin isä iski lopulta vahvan idean pöytään: mitä jos mökistä tehtäisiin vakituiseen asumiseen soveltuva ja jäisitte siihen asumaan. Näin tehtiin ja erinäisten lupaprosessien ja selvittelyjen jälkeen, perhe sai uuden kodin omasta rakkaasta mökkipaikastaan.

Kesäkuun alussa 2022 perhe pakkasi Turun kodin tavarat muuttoautoon ja he suuntasivat Puhokseen. Pitkän kesäloman jälkeen perheen esikoinen aloitti koulutaipaleensa Puhoksen alakoulussa ja nuorimmat pääsivät Puhoksen päiväkotiin. Sopivan kokoiset ryhmäkoot, ammattitaitoinen henkilökunta, valtavan iso piha-alue mökkimetsineen, ja koulun ja päiväkodin yhteishenki tuntui mukavalta ja perhe tunsi itsensä tervetulleeksi. Jo ensimmäisenä koulupäivänä esikoinen oli mukana jalkapallopeleissä ja ensimmäinen kaverikyläily oli sovittu. Päiväkodin puolella pienemmille on aikuisen syliä aina tarjolla ja päivärutiinit löysivät nopeasti uomansa. Matka kotoa päiväkotiin taittuu kävellen tai pyörillä, sillä matkaa on vain vajaa kolme kilometriä. 

Perheen isälle rakennettiin työtilaksi lämmitettävä piharakennus ja sieltä hän pystyy tekemään etätöitä ja hoitamaan työasioita ympäri maailmaa. Perheen äiti haki osa-aikatöitä ja niitä löytyikin suht helposti sosiaali- ja terveysalalta. Äiti käyttää työajoihinsa perheen autoa ja tekee työreissulla samalla ruokaostokset.

Isoin muutos Turussa asumiseen onkin ruokakaupan ja ravintolapalveluiden kaukaisuus, mutta toisaalta se pakottaa miettimään ja suunnittelemaan ruokalistoja hieman tarkemmin. Ruokakauppa ja muut palvelut sijaitsevat Kiteen keskustassa, noin 15 kilometrin päässä Puhoksesta. Välillä ruokaostokset tehdään Koivikon lähikaupassa, joka on viiden kilometrin päässä kotoa, ja samalla perhe lounastaa Koivikon kartanossa. Tunnin ajomatka Savonlinnaan ja Joensuuhun ei tunnu pitkältä, jos on tarve päästä isojen kauppojen äärelle. Kesällä ravintola löytyy omalta kylältä ja sinne he voivat hurauttaa vaikka veneellä.

Harrastuksia löytyi perheen tarpeisiin nopeasti. Kesällä pyöräily, retkeily ja kalastus onnistuvat heti kotiovelta ja talvella hiihtämään pääsee Puhoksen ensilumenladulle jo marraskuussa. Perheen äiti tykkää käydä kuntosalilla ja ohjatuissa jumpissa, ja ne käynnit hän usein yhdistää työpäivän yhteyteen.

Valmennuskeskus Viilinki on huipputason kuntosali ja uimahalli Vespelissä perhe tykkää käydä uimassa. Vanhin lapsi osallistuu mielellään kaupungin järjestämiseen maksuttomiin palloilukerhoihin ja on innostunut pesäpallon pelaamisesta. Pipolätkää pelaillaan koulun yhteydessä olevassa luistelukaukalossa yhdessä kylän muiden lasten kanssa. Kiipeilyä harrastava perheen isä käy kerran viikossa Savonlinnassa tai Joensuussa kiipeilemässä, mutta on käynyt suunnittelemaan oman kiipeilypaikan rakentamista Kiteelle. Kirjastossa lapset pääsevät käymään Puhoksen koulun yhteydessä olevassa kirjastossa joka toinen torstai ja tuovat kotiin ison pinon kirjoja.

Ystävät ja sukulaiset Turusta käyvät mielellään kylässä Niemisen perheen luona ja jokainen heistä ymmärtää, miksi Niemisen perhe valitsi asuinpaikakseen Kiteen Puhoksen.

Jätä kommentti