Keski-Karjalassa väkeä parhaimmillaan yli 4-kertaisesti asukaslukuun verrattuna

Mobiilidatan perusteella Keski-Karjalan kuntien väkimäärä moninkertaistuu vilkkaimpina kesäkuukausina ja on reilusti asukaslukua suurempi ympäri vuoden. Esimerkiksi Rääkkylässä on koronakesien juhannuksina (2020 ja 2021) ollut väkeä 4,3-kertaisesti kunnan viralliseen asukaslukuun verrattuna.

Telian Liikkumisen tilannepalvelu tarjoaa tietoa ihmisten liikkumisesta perustuen Telian matkapuhelinverkoista saatuihin välitystietoihin. Tiedot ovat tiukan tietosuojan alaisia, eikä yksittäisiä henkilöitä ei pysty aineistosta tunnistamaan. Hyödyntämällä tietoa Telian markkinaosuudesta analyysit ovat yleistettävissä koko väestöön. Dataa on kerätty marraskuusta 2018 syyskuuhun 2019 ja jälleen helmikuusta 2020 alkaen. Datasta löytyy tietoa 1) väkimäärästä (asukkaat, mökkiläiset, matkailijat, vierailijat, jne.) eri aikoina ja 2) liikkumisesta alueiden välillä.

Mobiilidataa on olemassa aikaan ennen koronaa ja nyt lähes parin koronavuoden ajalta. Korona-aika näyttäytyy eri tavoin seudun eri kunnissa. Kiteellä ja Rääkkylässä on koronan aikaan ollut selvästi enemmän ihmisiä liikkeellä, kun taas Tohmajärvellä väkimäärän liikkumisessa näkyy rajaliikenteen romahtaminen kansainvälisen raja-aseman sulkeuduttua koronarajoitusten vuoksi.

Alla kuvia keskimääräisestä väkimäärästä kunnittain sekä vertailukesät ennen koronaa (2019) ja koronan jälkeen (2020).

Kiteen väkimäärä mobiilidatan perusteella.

Kiteen väkimäärä mobiilidatan perusteella. Koronakesien 2020 ja 2021 juhann7ukset selvinä piikkeinä.

Kiteen väkimäärän muutokset kesästä 2019 kesään 2020 mobiilidatan perusteella.

Kiteen väkimäärän muutos kesä-elokuusta 2019 verrattuna kesä-elokuuhun 2020 postinumeroalueittain. Koronan vaikutukset näkyvät selvästi.

Rääkkylän väkimäärä mobiilidatan perusteella.

Rääkkylässä kasvaa väkimäärä erityisesti kesäaikaan Etenkin juhannukset erottuvat: 2019 juhannus 6 050 (asukasluku x 2,8), 2020 juhannus 8 827 (asukasluku x 4,3,), 2021 juhannus: 8 878 (asukasluku x 4,3).

Rääkkylän väkimäärän muutokset kesästä 2019 kesään 2020 mobiilidatan perusteella.

Rääkkylän väkimäärän muutos kesä-elokuusta 2019 verrattuna kesä-elokuuhun 2020 postinumeroalueittain.

Tohmajärven väkimäärä mobiilidatan perusteella.

Tohmajärvellä keskimääräinen väkimäärä on 1,5-kertainen asukaslukuun verrattuna. Kesäkuukausina väkimäärä parhaimmillaan yli
2-kertainen.

Tohmajärven väkimäärän muutokset kesästä 2019 kesään 2020 mobiilidatan perusteella.

Tohmajärven väkimäärässä näkyy rajaliikenteen hiljeminen koronan suljettua raja-aseman..

Kuntien välisiä matkoja tehdään päivittäin eniten Joensuusta Tohmajärvelle (keskimäärin 1306 matkaa päivässä), Tohmajärveltä Kiteelle (1135), Joensuusta Kiteelle (1126), Kiteeltä Tohmajärvelle (1115) ja Savonlinnasta Kiteelle (1002) ja Joensuusta Rääkkylään (694).

Kuten mobiilidata käy ilmi, on seudulla jatkuvasti paljon enemmän ihmisiä kuin mitä virallinen asukasluku kertoo. Niinpä seudun kuntien elinvoimaisuutta ei pidä tuijottaa ainoastaan asukasluvun tai väestökehityksen näkökulmasta. Seudulla on tilastokeskuksen mukaan noin 5000 mökkiä, joiden omistajista noin 3400 asuu vakituisesti seudun ulkopuolella. Lisäksi alueella liikkuu paljon muita lomalaisia ja vierailijoita. Näin ollen seudulla on oltava jatkossakin palveluja kaikille alueella liikkuville ja täällä aikaa viettäville.

Telian liikkumisen tilannepalvelusta (Telia Crowd Insights) on saatavissa tietoa väkijoukkojen liikkumisesta. Palvelu kertoo, missä ihmiset viettävät aikaa ja millaisia matkoja he tekevät.

Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: