Kiitos KETI!

Reilu kuuden vuoden työrupeama kehitysyhtiön yritysneuvonnassa on juuri päättymässä ja työpaikan avaimet on kohtsillään luovutettava. Valtavan nopeaa on tuo ajankulku, kun sitä taakseen katsoo. Vaan eipä työ ole päivittäisessä arjessakaan pitkästyttänyt, kun on ollut mielenkiintoista tekemistä pääasiassa myönteisten kehittämisasioiden parissa.

Pekka K. Vatanen (vas) siirtyy muihin tehtäviin ja Katariina Eskelinen ottaa päävastuun yritysneuvonnasta KETIllä. Sini Hukka (kesk) vastaa venäjänkielisten asiakkaiden palvelusta.

Kun tiukkaa toimialarajausta ei ole neuvojilla ollut, on reilut 200 vuotuista asiakkuutta ja kontaktiani kattanut yritystoiminnan kirjoa laidasta laitaan yritysten koko elinkaaren eri vaiheissa. Toimivat yritykset ovat parantaneet liiketoimintaansa kone-, kalusto- ja toimitilainvestoinnein sekä erilaisin kehittämistoimin mm. tuotekehitykseen, markkinointiin ja digitaalisten järjestelmien käyttöönottoon satsaten. Näihin liittyvien suunnitelmien, laskelmien ja rahoitushakemusten teossa on vierähtänyt tunti jos toinenkin.

Yrittäjäuskoa edelleen seutukunnalla riittää, sillä uusia yrityksiä perustetaan tänä vuonna edellisvuosien malliin ellei hieman enemmänkin. Maksuttoman yritysneuvonnan piikkiin on keskusteltu yritystoiminnan aloittamisen edellytyksistä, vaiheistettu ja suunniteltu yrityksen perustamista ja liiketoiminnan käynnistämisen vaatimia toimenpiteitä, haettu avustuksia, jne.

Oma työpanokseni on kohdistunut enimmäkseen yksinyrittäjiin ja alle 10 henkilöä työllistäviin mikroyrityksiin, jollaisia valtaosa Keski-Karjalan yrityksistä on. Välillä vähän tuntuu, ettei näiden yritysten arvoa yhtenä seutukunnan selkärankana riittävästi tunnusteta. Tällaista viestiä saa yrittäjiltä kuulla. Yrittäjät kuitenkin työllistävät itsensä ja muita, turvaavat paikkakunnan palveluja, tuovat euroja ja lisäävät välillisillä vaikutuksillaan kuntien elinvoimaa. Säilytetty työpaikka on arvokas siinä missä uusikin.

Vaikka seutukunnan toimintaympäristö sisältää samansuuntaisia haasteita kuin muilla Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla sekä joitakin omiakin, niin marmatuksen lomassa on hyvä muistaa, että alueella on elantonsa tienaavien joukossa runsaasti myös erittäin hienoja, kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettuja ja menestyviä yrityksiä ja toimijoita, jotka pitävät seutukunnan lippua yllä. Ja kaikki mahdollisuudet on uusienkin tulijoiden täällä Sydänkarjalassa ”kaikessa rauhassa” löytää tapansa elää ja yrittää. Tietysti ihan ruusunpunaisilla unelmilla ei pärjää, vaan uskallusta, työtä ja osaamista vaaditaan. Mutta turha on ideoita heti ampua alas, ikinä ei tiedä, mikä juttu voi lyödä itsensä läpi.

Koronapandemian alhosta ovat yritykset päässeet palautumaan jo osin entiselle toimintatasolle ja talousennusteet näyttävät kohtuullisilta.

Tulevaisuuden haasteena on kehitysyhtiölläkin yritysten kasvun tukeminen, etenkin kun osaavan työvoiman heikko saatavuus on merkittävä kasvua ja yritysten sijoittumista rajoittava tekijä. Yrittäjien ikääntymisestä sekä omistajavaihdosten tai yrityskauppojen vähyydestä on puhuttu vuosia ja pyritty rummuttamaan riittävän ajoissa tehtävää valmistautumista asiaan. Työtä on jatkettava, vaikka kaikille ei ottajaa tule löytymään.

Omassa työssäni ja ketiläisenä on auttanut erinomaisen hyvät ja toimivat suhteet eri yhteistyötahoihin paikallisella tasolla, kuten Jetina ry ja yrittäjäyhdistykset sekä toimijoihin maakunnallisella tasolla kuten ELY, maakuntaliitto ja toiset kehitysyhtiöt.

Toiminta omistajakuntiin ja viranhaltijoihin on ollut sujuvaa, mutta kuntienkin tehtäväkenttä on nyt muutoksessa. Pientä kipuilua ja kriittistä tarkastelua on kunnissa nähtävissä oman elinvoimatyön ja Keski-Karjalan yhteisen kehitysyhtiön resurssoinnissa ja tehtävissä. Ajan myllerryksissä on KETIkin kehittynyt ja on tietysti jatkossakin kehityttävä, mutta täällä on osaava porukka vastaamaan muutoshaasteisiin.

KETIllä ensimmäisessä blogissani kirjoitin, miten uusi työntekijä tulee ottaa yrityksessä ja työyhteisössä vastaan. Tuolloin totesin, että omalta osaltani KETIssä panostettiin perehdyttämiseeni kunnolla ja työtoverit ottivat ystävällisesti vastaan. On luotettu, annettu apua ja vastuutakin. Vuosien varrella on vain vahvistunut käsitys, miten seutukunnan kehittämiseen vahvasti motivoituneita ja ammattitaidolla työtänsä tekeviä osaajia KETIllä on ja työyhteisön hyvä henki on pantu merkille talon ulkopuolellakin. Haikeaahan se on hienoja työkavereita jättää. Kiitokset teille ja kaikille muille yhteistä taivalta matkanneille.

@keti.fi -päätteinen sähköpostini on siis marraskuun alusta vaihtumassa @kiteenlampo.fi -muotoon, joten Kiteellä on mahdollisuus moikata jatkossakin.

Pekka K. Vatanen, yritysneuvoja (viimeinen työpäivä 29.10.2021)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: