Miksi en matkaisi tunnin työmatkaa?

Satu Käyhkö-Lehmuksela / Puhoksen kehittämisyhdistys ry

Kaksi vuorotyöläistä tuumii arjen palapeliä – kuka on missäkin minäkin päivänä? Pääsevätkö isovanhemmat torstaina vai perjantaina? Kuka hoitaa lapset yhteisen yövuoron aikana?

Kaiken tämän palapelin jälkeen lisätään yksi osio paloja lisää: tunnin työmatka suuntaansa. Kilometreistä ei kannata puhua, koska minuuteista ja tunneista puhuen voi verrata työmatkaansa ”isolla kirkolla” ajavien kanssa. Tai no susirajalla ajellaan lupsakasti 70 kilometrin työmatka suurin piirtein tuntiin kaikkina vuodenaikoina, kun taas kehäkolmosen sisäpuolella tai välittömässä läheisyydessä samaan aikaan edetään lyhyempi matka ja stressihormonit kertyvät ruuhkissa. Toki toisella paikkakunnalla käydessä on tiettyjä kellonaikoja, jolloin tietää myöhästyneensä viisi minuuttia lähdöstä, kun joudut seisomaan siinä tietyssä risteyksessä liian pitkään – onneksi asia on korjaantunut liikennevalojärjestelyin. Pitkässä työmatkassa arjen hyvä organisointi on tärkeää, eipähän hermotkaan kiristy niin paljon.

Miksi asua Kitteellä, kun voisi asua ”karhunmäissä”. Arvatkaas, missä kaupungissa käyn töissä 😀

Sanonkin: ”Miksi en asuisi Kitteellä?” Täältä löytyy perheelle kaikki harrastusmahdollisuudet, mitä kaipaamme: kuntosali, jääkiekko, yleisurheilu, tanssi, sähly ja luontoliikkuminen, iso puutarha ja kasvimaa sekä sukeltaminen. Btw 😉 kaupungista löytyy yksi Suomen parhaimmista sukelluspaikoista, Valkiajärvi.

Olen sairaanhoitajaksi valmistumiseni jälkeen hakeutunut töihin niihin työpaikkoihin, jotka ovat minua kiinnostaneet. En ole miettinyt sitä, missä asun. Olen ajanut töissä toisella paikkakunnalla Olavinlinnaa ihastellen, mutta viimeiset kaksitoista vuotta ”Tikkamäillä”.

Olen viihtynyt aina työssäni, joten työmatka ei ole ollut ongelma. Eri paikkakunnalla asuessa työt eivät tule perässä, eivätkä edes työkaverit, joten olen täysin irti töistäni Kitteen puolelle ajaessani. Lisäksi kotiseuturakkaus ja isovanhempien läheisyys ovat isoja syitä siihen, että valitsen pitkän työmatkan. Tässä yhteydessä ei kannata kuluja laskea eikä euroja miettiä, ajelee vain.

Kun illalla kiireisen iltavuoron jälkeen auringon laskiessa kastelen kukkiani ja hyötykasveja tai talvella täydenkuun tehdessä varjot hangelle ja hiljaisuutta kuunnellen, en keksi parempaa paikkaa kodilleni – rauhoitun.

Kiteen kaupungin ja Tohmajärven kunnan tulisi hyödyntää etätyömahdollisuus hyvillä yhteyksillä. Lisäksi huolehtimalla hyvistä kulkuyhteyksistä esimerkiksi kiskobussilla Kiteen, Tohmajärven ja Joensuun välillä.

Pitkä työmatka ei ole este, jos haluaa asua maalla lähellä arjen tukiverkkoja, kirjoittaa Satu Käyhkö-Lehmuksela.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: