Kiinteistöjemme kohtalo

Suvi Spoof

Lähetin viime joulukuussa kirjeen kiinteistön omistajille Keski-Karjalassa. Kirjeen tarkoitus oli lisätä tarjontaa seudun asuntomarkkinoille, jotta pystyisimme vastaamaan koronan myötä lisääntyneeseen asuntokysyntään.

Olen saanut paljon yhteydenottoja, joita on tullut pitkin talvea ja tulee edelleen useampi viikossa. Kaikkiaan lähes 80 eri henkilöä on ollut yhteydessä kiinteistökirjeen tiimoilta. Moni pohtii vähällä käytöllä tai käyttämättömänä olevan kiinteistönsä kohtaloa ja jatkokäyttöä. Viimetalvinen lumimäärä ja huippukallis sähkö jouduttivat monen luopumisajatuksia.

Kuvan talo ei ole myynnissä:).

Osa näistä kiinteistöistä on tullutkin vuokralle tai myyntiin. Muutama on jo saanut uudet asukkaat. Eri nettikanavat ja kiinteistönvälittäjien palvelut ovat olleet käytössä kohteiden markkinoinnissa. Meille maalle -hankkeen (maaseuturahasto/leader) kautta on luotu julkinen, kaikille avoin Facebook-ryhmä Koteja ja kiinteistöjä Keski-Karjalasta, jossa kuka tahansa voi ilmoittaa kohteensa vuokralle tai myyntiin. Samoin maksuton nettisivu tonttiporssi.keti.fi on kaikkien käytettävissä. Suosituin ja luetuin kanava lienee tori.fi, jota myös on kehotettu käyttämään, kun itse ollaan kohdetta myymässä tai vuokraamassa. Luonnollisesti seurannassa ovat myös etuovi.comin kaltaiset kiinteistönvälityssivustot.

Kiinteistöjen omistajien kanssa keskustellessa on tullut esiin monia haasteita. Iso ongelma on se, että talokaupat voivat kaatua viime metreillä siihen, etteivät ostajan vakuudet riitä pankkilainaan. Kiinteistöjen arvo kun ei pankin silmissä ole kaksinen täällä meillä. Viestiä on tullut myös tapauksista, että uuden talon rakentaja saa kyllä lainan, jos rakentaa talonsa vaikkapa Joensuuhun, mutta ei, jos talo rakennetaan Kiteelle. Vakuudet eivät enää riitäkään samaan lainamäärään. Tämä, jos mikä, ohjaa asujia pois seudultamme.

Asuntotilanne vaikuttaa osin myös jatkuvasti pahenevaan työvoimapulaan Keski-Karjalassa. Myös polttoaineiden hinnat alkavat olla sitä luokkaa, ettei työssäkäynti kovin kaukaa enää kannata.

Toisaalta iso haaste on asuinrakennustemme ikä: tilastokeskuksen mukaan Keski-Karjalan kiinteistöistä vain vähän yli 7 % on rakennettu 2000-luvulla. Tämä tarkoittaa usein sitä, etteivät rakennukset välttämättä ole enää tämän ajan asukasvaatimusten mukaisia. Toisaalta lainaa on vaikea saada ostamiseen ja remontteihin, jos ei ostajalla ole laittaa omaa rahaa tai muuta omaisuutta lainan vakuudeksi.

Lisäksi osa kiinteistöistä alkaa olla siinä kunnossa, ettei niitä saa enää vuokrattua tai kaupaksi.

Moni rakennus voi olla iso ongelma omistajilleen, jotka useimmiten ovat jo iäkkäitä eivätkä osaa itse markkinoida tai myydä omistamiaan kohteita. Kiinteistönvälittäjiäkään eivät kaikki kohteet kiinnosta. Perikunnat omistanevat jatkossa yhä enenevässä määrin kehnokuntoisia kiinteistöjä, joiden kohtaloksi jäänee pysyä tyhjillään ja lahota sijoilleen.

Koronavuosina tulomuutto seudullemme piristyi, kun ihmiset hakevat tilaa ympärilleen ja etätyöstä tuli käytännössä uusi normaali. Moni mökkiläisemme työskentelee yhä enemmän mökeiltään ja muutama pysyvä asukaskin on saatu, kun töitä ei tarvitse tehdä vain toimistolla.

Muuttosuunnat näyttivät jo hyvältä, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa herättää uutta epävarmuutta. Moni miettii, uskaltaako muuttaa lähelle Venäjän rajaa tai hankkia täältä asuntoa. Nähtäväksi jää, miten Venäjän tilanne tulee jatkossa vaikuttamaan seudun vetovoimaan.

Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: