Muutos on jatkuvaa

MITEN YRITYKSESSÄ MUUTOKSEEN VARAUDUTAAN?

Katariina Eskelinen

Enpä arvannut viime marraskuussa blogitekstiä Uusi normaali on tässä ja nyt kirjoittaessani uuden laaja-alaisen kriisitilanteen olevan näin pian ajankohtainen. Kahden koronavuoden jälkeen elämme jälleen aikaa, jossa muutokset toimintaympäristössä pakottavat jälleen seutumme yrityksiä mukauttamaan ja muuttamaan toimintojaan. Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on välittömiä ja välillisiä vaikutuksia elinkeinoelämään Keski-Karjalassakin. Kuinka laajoja ja pitkäaikaisia, on vielä tässä vaiheessa mahdoton sanoa.

Koronaepidemian myötä yritysten liiketoimintasuunnitelmissa ja toiminnoissa on varmasti aiempaa enemmän kiinnitetty huomioita riskienhallintaan. Toivon mukaan jokaisessa yrityksessä mietitään, kuinka erilaisten riskien toteutumista pystytään ehkäisemään ennalta, miten toimitaan yllättävissä tilanteissa ja kuinka mahdollisen toteutuneen haitan vahingot pidetään mahdollisimman vähäisinä. Vaihtoehtoisia etenemissuunnitelmia on aina hyvä olla valmiina mielessä.

Muutos on jatkuvaa, kaikkialla. Ennakoinnin, varautumisen ja oikea-aikaisen reagoinnin kautta turvataan yrityksen toiminnan jatkuvuus.

Toimintaympäristön seuranta on osa ennakointia. Yrityksen toimintaympäristön muutoksia – muun muassa asiakkaiden käyttäytymistä ja palautetta, yhteistyökumppanien huomioita, lakimuutoksia ja kilpailutilannetta – on hyvä seurata aktiivisesti ja systemaattisesti. Saatu tieto tulee analysoinnin jälkeen hyödyntää yrityksen toiminnoissa, muuten se jää hyödyttömälle nice-to-know -tasolle.

Riittävä ajan tasalla olo – onpa kyse sitten esimerkiksi kone- tai laitekannasta, osaamisesta, toimintatavoista, markkinatilanteesta tai asiakkaiden tarpeista – mahdollistaa reagoinnin yllättävissäkin tilanteissa.

Työkaluja ja asiantuntija-apua on yrityksille saatavilla. Alkuun pääsee vaikkapa ottamalla yhteyttä omaan seudulliseen kehittämisyhtiöön.

Katariina Eskelinen, yritysneuvoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: