”Tänne minä kuulun, täällä minä haluan asua”

Kaisu Leinonen

Kertomus juurtumisesta Kiteen Puhokseen.

Muutin perheeni kanssa Kiteen Puhokseen marraskuussa 2020. Kun asiaa tarkastelee nyt puolitoista vuotta myöhemmin, niin se tuntuu aikamoiselta onnenkantamoiselta ja hyvien sattumien summalta. Näin tämän pitikin mennä. 

Puhoksen mylly ja kanava.

Etsiskelimme omakotitaloa pitkään ja kävimme katsomassa montaa kohdetta aika laajalta alueelta. Ei ollut missään nimessä kiveen hakattu, että asettuisimme Kiteelle, saatikka Puhokseen. Sattuma johti kuitenkin toiseen, löysimme meille sopivan talon ja ennen talven tuloa saimme kantaa muuttolaatikot omaan kotiin. Meistä tuli Kiteen puhoslaisia.

Puhos oli itselleni jo ennestään tuttu paikka, mutta vahvimmat muistot olivat noin 25 vuoden takaa, kun kävin täällä ala-asteen. Nyt aikuisen, uuden puhoslaisen silmin kaikki näytti osin samalta, mutta monilta osin eriltä, vielä paremmalta. Tuttuuden tunne syntyi muun muassa siitä mahtavasta syystä, että Puhoksessa ja sen lähiympäristössä asui ja asuu edelleen monta lapsuudenystävääni. Yhden kanssa olemme tunteneet 0-vuotiaasta ja toisen kanssa tiemme kohtasivat ala-asteen ensimmäisellä luokalla. Puhoksessa on selvästi pitovoimaa.

Puhoksen koulu ja päiväkoti.

Puhoksen koulu ja päiväkoti olivat yksi keskeinen syy, mikä vaikutti positiivisesti Puhokseen muuttoon. Sitä ei voi oikein edes sanoin kuvailla, miten tärkeä tuo 50-luvulla rakennettu upea rakennus ja etenkin sen sisällä olevat ihmiset ovat. Heti päiväkodin tutustumiskäynnistä lähtien tiesimme, että tämä on virikkeellinen, turvallinen ja paras päiväkoti lapsillemme. Ja tämä tunne on vain vahvistunut koko ajan.

Ensimmäisenä talvena tutustuttiin myös muihin alueen lapsiperheisiin ja heitä tavattiin aluksi päiväkodin pihalla ja naulakolla, mutta pikkuhiljaa huomasimme yhteisiä ajatuksia alueen kehittämiseksi. Puhos on huippu paikka, mutta meille alkoi syntyä ideoita, joilla Puhoksesta tulisi entistä mukavampi paikka elää. Nopeasti perustimme Puhoksen kehittämisyhdistyksen.

Puhoksen valot.

Yhdistyksen perustaminen ja seitsemän naisen perustajaporukkaan kuuluminen juurrutti minut lopullisesti Puhokseen. Tänne minä kuulun, täällä minä haluan asua. Paikasta tuli oma ja henkilökohtainen. Aloimme ideoida ja tehdä kehittämistoimenpiteitä: haimme leikkipuistorahoitusta, teimme Kiteen kaupungin kanssa uimapaikan, päiväkodin kanssa yhteistyössä laavun, pitkospuut ja katselutasanteen päiväkodin metsään, osallistuimme Puhoksen ympäristön kehittämissuunnitelman tekemiseen ja raivasimme ympäristöä risuista, oksista ja vieraslajeista. Järjestimme 40 hengen talkoot ja saimme heräteltyä puhoslaisia uuden ajan alkamiseen. Yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa järjestimme Puhoksen valot -tapahtuman marraskuussa 2021.

Puhoslaisia koolla.

Puhoksen kehittämisyhdistyksen myötä tutustuin entistä vahvemmin alueen historiaan, muihin ihmisiin, yhdistyksiin ja toimintatapoihin. Parhaimpia hetkiä ovat olleet yhteiset talkoot, joissa eri-ikäiset ihmiset olemme touhunneet yhdessä yhteisen tavoitteen saavuttamisen eteen. Niihin ovat osallistuneet koulu ja päiväkoti, muut yhdistykset ja kyläläiset sekä vahvana tukijana Kiteen kaupunki.

Kiteen Puhos on rauhallinen, turvallinen, luonnonläheinen ja aito paikka elää ja olla. Alueella on vahva historia ja uskon, että historiankirjoihin saamme kirjoittaa vielä monta liuskaa lisää tulevina vuosikymmeninä. Kiteen Puhoksessa puhaltavat nyt uudet tuulet.

Puhoksen kehittämisyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaisu Leinosen blogiteksti on osa Meille maalle -blogisarjaa. Meille maalle -hanketta rahoittavat Euroopan maaseuturahasto (leader) sekä Keski-Karjalan kunnat.

One thought on “”Tänne minä kuulun, täällä minä haluan asua”

  1. Puhoslaisten uutta aktiivisuutta voi vain ihailla. Hienoa, että kaupunkikin on tarttunut tähän mahdollisuuteen kylän kehittämiseksi. Puhoksen vaiheissa onkin mistä ammentaa ja minkä pohjalle synnyttää uutta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: