Ulkomaalaiset avuksi?

Moni keskikarjalainen yritys ja työnantaja ei löydä tarvitsemaansa työvoimaa. Kilpailu työntekijöistä on kovaa valtakunnallisesti ja etenkin avainhenkilöitä on vaikea saada isompien keskusten ulkopuolelle. Työnantajan maineella on yhä enemmän merkitystä siihen, kuinka houkuttelevia kunkin työnantajan työpaikat ovat.

Yhdeksi ratkaisuksi työvoimapulaan on esitetty ulkomaalaista työvoimaa. Meillä täällä Keski-Karjalassa on kesäajan sesonkitöissä jo valmiiksi satoja ulkomaalaisia työntekijöitä muun muassa marja- ja vihannestiloilla. Olisiko heistä apua tekijäpulaan muilla aloilla?

Helppoa sesonkityöläisten palkkaaminen pitemmäksi aikaa tai ympärivuotisen työn löytäminen ei ole. Tämä on tullut selväksi, kun olemme yrittäneet löytää töitä serbipariskunnalle, joka on työskennellyt Kesälahdella jo kahdeksana vuonna ja haluaisi jäädä tänne pysyvästi.

Isoin haaste työn saamisessa näyttää olevan kielitaito, sillä suomen kielen osaaminen on vaatimuksena lähes tulkoon aina. Vaikka työnhakija puhuisi kuinka hyvää englantia, ei työtä tahdo löytyä. Palvelualan tehtävissä, joissa ollaan jatkuvasti tekemisissä asiakkaiden kanssa, on vaatimus suomen kielen osaamisesta ymmärrettävä. Mutta on paljon töitä, joissa voisi pärjätä englannin kielellä.

Kielitaitovaatimukseen kaatuu myös kouluttautuminen uuteen ammattiin, sillä ammattiopetusta saa vain suomen kielellä.

Sesonkityöläiset selviävät tiloilla pitkälti englannilla ja venäjällä, jolloin suomen kieltä ei juurikaan tarvitse. Näin sen opiskelukaan ei pitkien työpäivien ohessa innosta. Oleskelulupia taas ei myönnetä pelkän suomen kielen opiskelun perusteella.

Erityisesti EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden, joita valtaosa sesonkityöläisistä on, palkkaaminen on hankalaa lupa-asioiden osalta. Maahanmuuttovirasto Migristä saa työ- ja oleskelulupakysymyksiin eri vastauksia, kun kysymykseen vastaa eri henkilö. Eipä ihme, että työnantajatkin ovat ihmeissään.

Mikä neuvoksi, jos yritys haluaisi palkata suomen kieltä osaamattoman työntekijän? Kannattaa arvottaa työntekijän ammatillisita osaamista kieltä enemmän. Sesonkityöntekijät ovat opiskelu- ja ammattitaustaltaan hyvin monipuolista joukkoa ja osaamista löytyy laidasta laitaan.

Jos työnantaja ei itse osaa muita kieliä kuin suomea, voi kielipulmiin saada apua eri tulkkauspalveluista, jolloin työntekijä pääsee alkuun tehtävissään. Työntekijät on hyvä ohjata opiskelemaan suomea heti työsuhteen alkaessa, jotta taito karttuu alusta pitäen.

Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: