Kesäasukkaat kaipaavat toimivia yhteyksiä

Keski-Karjalan kesäasukaskyselyn tuloksia:

Kesäasukkaat kaipaavat toimivaa nettiyhteyttä ja parannuksia jätehuoltoon

Vastaajien tausta.

Keski-Karjalan kesäasukaskyselyyn vastasi 169 seudun ulkopuolella vakituisesti asuvaa mökkiläistä. Vastaajista työssä käyviä oli yli puolet (52 %) ja eläkeläisiä reilu kolmannes (36 %). Etätyötä tehdään mökeiltä ahkerasti, sillä lähes puolet (45 %) on tehnyt etätöitä mökillä. Etätöitä haluaisi tehdä mökiltä enemmän 37 % vastaajista.

Etätyön suurimpia esteitä ovat työn luonne, joka ei ole mahdollista etätyötä, sekä huonot nettiyhteydet. Osa vastaajista haluaa pyhittää mökillä oloaikansa lomailuun ja rentoutumiseen. Toisaalta kaikilla ei ole mökillä tarpeeksi tilaa työskentelyyn, mutta erillisiä etätyötiloja kaipasi vain muutama vastaaja. Kuntien odotetaan panostavan tietoliikenneyhteyksien parantamiseen.

Alle 10 % vastaajista olisi valmis myymään tai tarjoamaan omaa osaamistaan mökkikuntaansa.

Mökkiläiset käyttävät paikallisia palveluja laidasta laitaan. Mökkiläisiltä kysyttiin, miten hyvin nykyinen palvelu- ja tuotetarjonta vastaa heidän tarpeisiinsa. Liki puolet (49 %) vastaajista oli sitä mieltä, että tarjonta vastaa tarpeisiin melko hyvin, 29 % vastaajista koki tarjonnan vastaavan tarpeisiin hyvin ja 14 % vastaajista saa kaiken tarvitsemansa mökkiseudulta.

Keski-Karjalan palvelu- ja tuotetarjonta vastaa hyvin mökkiläisten tarpeisiin.

Kaksi kolmesta vastaajasta löysi tietoa tapahtumista ja palveluista aina tai useimmiten. Eniten tietoa haettiin kuntien nettisivuilta ja eri somekanavista tai googlesta. Yritysten sivuille kaivattiin ajantasaista tietoa palveluista sekä yhteystietoja. KETIn lähettämä jokakeväinen mökkiläiskirje on monelle hyvä tietolähde. Moni vastaaja toivoi löytävänsä tietoa yhdestä paikasta, esimerkiksi mökkiläisporttaalista, jonne voitaisiin koota kaikki vapaa-ajan asukkaita koskeva info ja palvelut nuohoojista ja jätehuollosta alkaen.

Mitä palveluja Keski-Karjalaan kaivattaisiin lisää? Vesipisteitä toivotaan vedenottajille, samoin paikallisia tuotteita myyntiin. Mökkitalkkaripalveluita ja rakentajia tarvittaisiin. Moni vastaaja kaipaa lisää jäte- ja kierrätyspisteitä. Erityisesti sekajätteen osalta mökkiläisillä tuntuu olevan haasteita, sillä osa kuljettaa sekajätteet kotinsa roskikseen.

Ravintoloita, erikoisliikkeitä, Lidl, julkista liikennettä, biotankkausasemia, sähkölatauspisteitä ja veneen tankkauspisteitä kaivataan. Terveyteen liittyviä palveluja halutaan lisää, esimerkiksi yksityisiä lääkäri-, eläinlääkäri- ja hammaslääkäripalveluja. Myös lasten leikkipuistoa ja välinevuokrausta toivotaan, Arvinsalmen lossilla voisi olla soittajia ja jäätelömyyjiä kesäaikaan. Lopettaneiden yritysten tilalle toivotaan uutta: esimerkiksi Tohmajärvellä kaivataan uutta leipomoa.

Paikalliseen harrastus- tai yhdistystoimintaan osallistuu 14 % vastaajista. Kyläyhdistykset, liikunta-, pitäjä- ja metsästysseurat sekä martat ovat saaneet toimintaansa myös mökkiläisiä.  Mökkiläiset haluaisivat osallistua muun muassa erilaisiin tapahtumiin kulttuurista urheiluun, luontoretkille ja liikuntahetkiin. Haluttaisiin myös tutustua paikallisiin palveluntuottajiin, vaikkapa järjestetyillä yrityskäynneillä. Mökkiläistapahtumia toivotaan myös. Toreille kaivataan ohjelmallisia tori-iltoja, myyjiä ja paikallisia tuotteita.

Kolmannes vastaajista ei kaipaa mitään järjestettyä toimintaa mökillä ollessaan. Monelle riittää tekemistä omissa mökkipuuhissa tai he haluavat vain rentoutua mökillään. Neljännes vastaajista kaipaa myyjäisiä, messuja tai muita kaupallisia tapahtumia, viidennes hauskoja koko perheen tapahtumia. Luontoreittien ja hiihtolatujen kunnossapitoon toivotaan huomioita, esimerkiksi Tohmajärvellä kaivataan helppoja pitempiä latuja Oravaaran rinteiden ”kauhuhiihdon” sijaan. Tiedotusta tapahtumista ja eri toiminnoista tarvittaisiin lisää.

Mökit halutaan pitää omassa käytössä, sillä vain 4 % vastaajista voisi harkita omistamansa mökin vuokraamista asumiseen tai matkailijoiden käyttöön, vaikka vuokraus tehtäisiin helpoksi ja turvalliseksi. 8 % pohtii epäillen vuokrausmahdollisuutta.

Mökin vuokraus ei juurikaan kiinnosta.

Positiivinen viesti mökkiläisiltä on se, että jopa neljännes vastaajista on harkinnut muuttavansa pysyvästi Keski-Karjalaan.

Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: