Kohti kolmatta kustannustukea

JOKO NYT KORONA-APUA YRITYKSILLE?

Koronapandemia on koetellut yrityksiä monella tapaa ja valtiovalta on viime vuoden puolella tarjonnut tukirahaa vaikeasti sopeutettaviin kustannuksiin ja kehittämiseenkin eri kanavien kautta. Jakajina ovat olleet vuoroin eri aikaan ja erilaisille yrityksille Business Finland, ELY-keskukset, kunnat ja viimeisimpänä Valtiokonttori, joka on myöntänyt kustannustuki-nimistä avustusta kahteenkin otteeseen.

Kustannustuki 1 kompensoi yritysten huhti-toukokuussa 2020 syntyneitä kustannuksia ja kustannustuki 2 kesä-lokakuussa 2020 syntyneitä kustannuksia. Näistä ei kyllä ollut paljon iloa keskikarjalaisille yrityksille, sillä ensimmäistä kustannustukea sai vain 4 ja toista 15 yritystä. Hakemusten hylkäysprosentit ovat olleet varsin korkeat, 60-70 prosentin luokkaa. Tukiehdot ovat suosineet isoja yrityksiä, joten meidän alueen yritykset ovat pääsääntöisesti jääneet nuolemaan näppejään.

Mutta korona vaan jyllää, joten nyt on ollut valmistelussa kustannustuki 3, jonka tukijakso on viime vuoden marraskuusta tämän vuoden helmikuun loppuun eli neljän kuukauden ajalta. Tältä aikajaksolta pyritään kompensoimaan aikaisempien hakukertojen tapaan vaikeasti sopeutettavia kustannuseriä kuten palkat, välttämättömät vuokratyövoimakulut, yrityksen kiinteistöön/toimitilaan liittyvät kulut, laite-/esinevuokrat, leasing-maksut ja liiketoiminnan harjoittamiselle välttämättömät lupa-, jäsen- ja vakuutusmaksut.

Tukiehtoja on tälle hakukerralle kuitenkin väljennetty merkittävästi ja kun ns. yksinyrittäjän tuki on yhdistymässä tähän kustannustukeen, olisi odotettavissa Keski-Karjalan yrityksille parempaa mahdollisuutta saada tukea koronan aiheuttamaan häiriötilaan. Helpotuksia hakuehtoihin ovat ennakkotietojen mukaan mm. se, että toiminimiyrittäjän ja henkilöyhtiöiden yhtiömiesten ”palkkakuluna” voidaan huomioida yrittäjän eläkevakuutusta varten vahvistettu työtulo. Uudet yritykset voivat nyt hakea tukea ja yrityksen taloudellisesti heikko asema vuoden 2019 lopussa ei ole este tuen myöntämiselle.

Kuten aiemmilla hakukierroksilla, tuen saaminen edellyttää tällä tukijaksolla yli 30 %:n liikevaihdon laskua vuotta edeltävään ajanjaksoon verrattuna. Tukea maksetaan vähintään 2000 euroa, vaikka laskennallisesti yrityksen tuki jäisikin alle kyseisen summan. Vaatimuksena on, että yrityksellä on esittää tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään tuo 2000 euroa.

Kun kustannustuki kolmosen haku käynnistyy 27.4.2021, kannattaa kaikkien niiden yritysten, joilla tuo vaadittu liikevaihdon alenema koronan takia on toteutunut, hakea tätä tukea Valtiokonttorilta. Valtiokonttorin nettisivuilla tulee olemaan hyvät ja selkeät ohjeet tuen sähköisellä lomakkeella tapahtuvaan hakemiseen. Mikäli ilmenee epäselvyyttä tai kysymyksiä tukimahdollisuuksien osalta, kannattaa olla yhteydessä KETIn maksuttomaan yritysneuvontaan. Autamme myös hakemusten teossa.

Pekka K. Vatanen, yritysneuvoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: