Yritysrahoitukseen ei tule katkosta

Yritysten toiminnan kehittämiseen ja tarvittaviin investointeihin on ollut käytettävissä EU-ohjelmakaudella vuosina 2014-2020 rahoitusta, joka on koostunut osin EU:n eri rahastojen (mm. maaseuturahasto, aluekehitysrahasto, meri- ja kalatalousrahasto) ja osin Suomen valtion varoista. Rahojen jakajina Keski-Karjalan seutukuntaa koskien ovat olleet pääasiassa Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja paikallinen leader-ryhmä Keski-Karjalan Jetina ry.

Aina kun edellinen ohjelmakausi on loppunut tai lopuillaan, on uuden ohjelmakauden käynnistyminen käytännössä viivästynyt joko EU:n tasolla käsittely- ja päätöshässäköiden tai kansallisen tason laki- ja asetussäädöstyön tai tietojärjestelmäviiveiden takia. Käyntiinlähtö on takunnut yhä enemmän ja enemmän jokaisella ohjelmakausivaihdoksella. Viime kerralla yritystukien myöntäminen pääsi oikeasti käyntiin noin 1,5 vuotta ohjelmakauden alusta.

Tällä kertaa lisämausteensa valmistelurumbaan on tuonut tietysti koronapandemia ja sen aiheuttamat käsittelyviiveet joka tasolla, niin EU:n organisaatioissa kuin jäsenvaltioissa. Nyt puhutaankin, että uusi ohjelmakausi pääsisi alkamaan vasta vuoden 2023 alusta.

Mutta…. tälläpä kertaa ei olisikaan tulossa ihmeempiä katkoksia yritystukien hakemiselle. Rahoittajat pyrkivät käyttämään kuluvan ohjelmakauden viimeiset eurot (jakamattomat + palautuneet rahat) vuoden 2021 alkukuukausina ja ns. siirtymäkauden (2021-2022) kutakuinkin aiempia vuosia vastaavan tasoiseksi luvatun rahoituksen jako pääsisi käyntiin kevättalven 2021 aikana.

Tämä on ollut huojentava tieto yrityksille, joiden kehittämis- ja investointihankkeita ei tarvitse etenkin näin koronaikana kiireellä puristaa kauden viimeisiin rahanjakoihin. Pelättyä katkosta ei näillä näkymin ole tulossa, vaan yritystukirahoitusta olisi saatavilla siirtymäkaudenkin ajan.

Mikäli yrityksellä on kehittämiskuvioita suunnitelmissa ja kysyttävää ilmenee tukimahdollisuuksien osalta, kannattaa olla yhteydessä Ketin maksuttomaan yritysneuvontaan.

Pekka K. Vatanen, yritysneuvoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: